Brüsselis toimuv alkoholipoliitika konverents kutsub üles uuele EL-i alkoholistrateegiale

Täna (26. november 2014) on 6. Euroopa Alkoholipoliitika Konverentsile Brüsselisse kogunenud üle 300 inimese liikmesriikide ministeeriumitest, Euroopa Liidu institutsioonidest ja kodanikuühiskonna organisatsioonidest, et kutsuda Euroopa Komisjoni presidenti Jean-Claude Juncker´t ja tema meeskonda üles tegutsema, et vähendada ja ennetada Euroopa kogukondades valitsevat alkoholi tarvitamisega seotud kahju.

Euroopas on maailma kõrgeim alkoholi tarvitamise tase (10.2 liitrit absoluutalkoholi täiskasvanud elaniku kohta) ning alkoholi tõttu sureb vanuserühmas 15-64 seitsmest mehest üks ning 13-st naisest üks, mis tähendab, et 2013. aastal suri Euroopa Liidus 120 000 inimest alkoholi tarvitamise tõttu enneaegselt.

Alkohol on kolmandaks olulisimaks mittenakkavate haiguste (Non-Communicable Diseases – NCDs) riskifaktoriks. Alkohol põhjustab üle 60 erineva haiguse, kaasa arvatud erinevad vähid, maksahaigused, südameveresoonkonna haigused jne. Alkoholi ja vähi vahel on otsene põhjuslik seos – 10% meeste vähijuhtumitest ja 3% naiste vähijuhtumitest on otseselt põhjustatud alkoholi tarvitamise poolt.

Lisaks tervist puudutavatele tagajärgedele, alkoholi liigtarvitamine põhjustab olulist sotsiaalset ja majanduslikku kahju. 2010. aastal hinnati terve Euroopa Liidu alkoholi tagajärjel tekkinud sotsiaalset kahju 155.8 miljardile eurole.

Hetkel kehtiv Euroopa Alkoholistrateegia oli algselt plaanitud perioodiks 2006-2012. Brüsselis toimuv konverents rõhutab, et uuendatud ja viimastele teaduslikele tõenditele ning ühiskondlikele muudatustele (näiteks alkoholi reklaaminduse kolimine tavameediast sotsiaalmeediasse) rajaneva Euroopa Liidu strateegiata on keeruline vähendada ja ennetada alkoholi tarvitamisega seotud kahju Euroopas.

Kahepäevane konverents toob esile alkoholiga seotud kahju laiaulatusliku spektri üksikisiku tervisele, teistele tema ümber ning ühiskonnale tervikuna. Teiste ettekandjate seas on pr Evelin Ilves, kes on ka WHO Euroopa tervise eestkõnelejaks mittenakkushaiguste alal ning Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann, kes on ka konverentsi korraldava Eurocare´i asepresident.

Euroopa alkoholipoliitika allianss Eurocare on mittetulunduslike organisatsioonide ühendus (57 liiget 25-st Euroopa riigist), mis tegutseb alkoholi tarvitamisega seotud kahjude vähendamise nimel Euroopas. Eesti Karskusliit on Eurocare´i liige alates 2005. aastast.

Varasemad Euroopa alkoholipoliitika konverentsid on toimunud Varssavis (2004), Helsinkis (2006), Barcelonas (2008; Eestit esindas ka sotsiaalminister Maret Maripuu), Brüsselis (2010; Eestit esindas ka sotsiaalminister Hanno Pevkur) ja Stockholmis (2012).

Rubriigid: Meie uudised. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Kommenteerimine on suletud