Karskusliit korraldab suure FASD teemalise konverentsi

Eesti Karskusliit korraldab 9. septembril, Rahvusvahelisel FASD päeval, Tallinna Ülikoolis avatud konverentsi “Alkoholi põhjustatud sünnikahjustuste ennetamine”.

Koostöös välis-eestlasest Lõuna-Florida Ülikooli (USA) professori Kersti Linaskiga toob Karskusliit konverentsile erinevad rahvusvahelised eksperdid, kes käsitlevad alkoholi poolt põhjustatud sünnidefektide (Fetal Alcohol Spectrum Disorders – FASD) esinemissagedust, diagnoosimist, ennetustegevust ja erinevate riikide kogemusi. 

Dr Susan Astley on Washingtoni Ülikoolis FASD diagnoosimise küsimustega tegelenud alates 1981. aastast. Washingtoni Ülikool Seatlles on ka koht, kus 1973. aastal fetaalne alkoholisündroom “avastati”. Tallinnas toimuval konverentsil räägib dr Astley FASD diagnoosimise vajalikkusest ja võimalustest.

Dr Ganesh Acharya töötab Tromsø Ülikoolis Norras, kus ta juhib naiste tervise ja perinataalse uurimisrühma tööd. Konverentsil kõneleb dr Acharya FASD ennetusest Norra kogemuse perspektiivist.

Pr Katarina Wittgard töötab Rootsi FAS-föreningen nimelises organisatsioonis ning kasvatab kodus FAS diagnoosiga noormeest, kelle ta adopteeris Poolast. Katarina räägib konverentsil FASD lapse kasvatamise ja üleskasvamisega seotud teemadest ja vajadustest.

Dr Kersti Linask on molekulaar- ja rakubioloog, kes oma teadustöös on keskendunud loote varasele südamearengule ja kaasasündinud südamerikete uurimisele, mille teemal peab ta ka oma ettekande Tallinna konverentsil. Hetkel töötab ta professorina Lõuna-Florida Ülikoolis, USA-s.

Dr Hele Everaus on Tartu Ülikooli arstiteaduskonna professor, Eesti Bioeetika Nõukogu esimees ning  Tartu ülikooli kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliiniku juhataja. Oma ettekandes avab dr Everaus FASD bioeetilisi aspekte.

Konverents on mõeldud esmatasandil rasedusega kokkupuutuvatele spetsialistidele – lastearstid, günekoloogid, ämmaemandad, sotsiaaltöötajad, vastavate valdkondade tudengid. Samuti ka pedagoogidele ja üldhariduskooli terviseõpetuse õpetajatele ning selle õppeprogrammi koostajatele ja selle eest vastutavatele ametnikele.

Konverents on tasuta ja inglisekeelsed ettekanded tõlgitakse eesti keelde. Registreerimine on avatud kuni 6. septembrini. Lisainfot leiab ja konverentsile saab ennast registreerida konverentsi kodulehe: http://la8021.wix.com/fasd

Eesti Karskusliit on alkoholi tarvitamisest tulenevate sünnikahjustuste alase teavitamistööga tegelenud pea kümme aastat. Selle aja sisse on mahtunud erinevaid üritusi, materjalide avaldamisi, kampaaniate ja koolituste korraldamisi. Karskusliit on Euroopa Liidu FASD Allianssi liige.

 REGISTREERU SIIN:

Rubriigid: Meie uudised. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Kommenteerimine on suletud