WHO raporti ja Eesti alkoholi tarvitamise taustast

Maailma Tervishoiuorganisatsioon avaldas 12. mail raporti, mis võtab kokku alkoholi ja tervise globaalse olukorra ning millesse on paraku sattunud oluline viga, mis kujutab Eestit paremas olukorras kui me tegelikult oleme.

Väga oluline raport toob näiteks esile, et 2012. aastal suri alkoholi tarvitamise poolt tekitatud põhjustesse 3.3 miljonit inimest. Raport rõhutab, et alkoholi tarvitamine on seotud umbes 200 erineva haiguse ja tervisekahjuga. Vaadates terve inimkonna olukorda, siis selgub, et tegelikkuses tarvitab alkoholi ainult 38% inimestest.

Raport sisaldab ka riikide olukorra kirjeldusi ning nagu ikka pannakse nende põhjal pingeridasid kokku. Suure üllatusena on Eesti selles pingereas märkimisväärselt langenud. Oleme ju harjunud, et Eesti kuulub oma alkoholi tarvitamise kogustega ikka kõige teravamasse tippu. Võrreldes näiteks 2007. aastaga on meie olukord tõesti paranenud, kuid paraku siiski mitte päris nii oluliselt nagu seda WHO raport näitab.

Raportis mainitud kogus -10,3 liitrit – on küll õige, kuid sealses võrdluses lihtsalt vales kontekstis. Eesti näitaja on jagatud kogu elanikkonna peale ehk siis imikud kaasa arvatult. Ehk selle statistilise arvutuse kohaselt joovad eestlased nii palju alkoholi, et kui see kõigi elavate eestimaalaste peale (turistide ostud on siit juba maha arvestatud) ära jagada, jagub igaühele 10,3 liitrit aboluutalkoholi.

Paljud teised riigid, ja antud raportis WHO, arvestab koguseid aga täiskasvanud elanikkonna peale või täpsemalt 15+ vanuserühmale. Selles arvestuses jagatakse ühes riigis joodud alkoholikogused 15-aastaste ja kõigi vanemate inimeste peale ja nii tuleb see keskmine per capita näitaja loomulikult üsna märkimisväärselt suurem.

Viimases Alkoholi aastaraamatus on see arvestuste vahe 2012. aasta kohta välja toodud sedasi: “Absoluutalkoholi arvestuses annab see kokku 10.4 liitrit alkoholi elaniku kohta ja kui arvestada ainult täiskasvanud elanikke, siis oli tarbimine 12.3 liitrit absoluutalkoholi inimese kohta.”

Nii et selles ERR uudises on Eesti tegelik tarbitud alkoholikogus umbes 12.3 liitrit, mis tõstab meid selles pingereas Euroopa Liidu riikide seas selgelt esikümnesse tagasi.

Kuidas selline viga nii olulisse raportisse on tulnud, seda meie ei oska selgitada. Kahjuks on see aga juhtunud.

Nagu juba mainitud on Eesti tarbimiskogused võrreldes majanduskriisi eelsete aastatega omajagu paranenud ja see on positiivne. Kuid alkoholiga seotud kahju laastab meie rahvast ja riiki jätkuvalt ja seda olukorda ei paranda asjaolu, et mõned rahvad joovad meist veel rohkem.

Lauri Beekmann
Eesti Karskusliit

Rubriigid: Uudised, Blogi. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Kommenteerimine on suletud