Alkohol põhjustab vähki

4. veebruaril tähistati maailma vähipäeva (#WorldCancerDay), mille raames pöörasid maailma alkoholipoliitika ja -teadlikkuse tõstmisele keskenduvad organisatsioonid tähelepanu ka alkoholile kui vähi riskifaktorile.

Alkohol on otseselt seotud 7 erineva vähivormiga: suu-, neelu-, kõri-, söögitoru-, rinna-, soole- ja maksavähk. Umbes 12% vähijuhtumitest maailmas on seotud alkoholi tarvitamisega. Vaata lähemalt ka SIIT meie infograafi.

Eilsel vähipäeval tutvustas Euroopa Komisjon oma ambitsioonikat vähiplaani, mille raames käivitati ka Euroopa Liidu kodanikele ja institutsioonidele suunatud konsultatsioon, et koguda kokku ideid ja ettepanekuid vähi vastu võitlemiseks.

Nii nagu teadlased otsivad ravimeetmeid, et vähki ravida, pööratakse üha enam ka tähelepanu sellele, et vähki ennetada. Uuringud viitavad, et vähemalt 50% vähijuhtumitest oleksid ennetatavad, kui rakendaksime kõike seda, mida hetkeseisuga juba teame. Alkohol kuulub ilmselgelt nende ennetatavate riskifaktorite hulka.

Erinevate riikide küsitlused viitavad aga sellele, et enamus inimesi ei ole alkoholi ja vähi seosest üldse teadlikudki. Jaanuaris Kanadas avaldatud uurimus tõi näiteks esile, et ainult umbes 25% kanadalastest on sellest lingist teadlikud.

Rubriigid: Meie uudised, Uudised. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Kommenteerimine on suletud